Sudura MIG/MAG (Metal Inert Gas/Metal Active Gas) este o tehnică modernă de sudare care utilizează un arc electric pentru a topi și uni metale. Acest tip de sudură utilizează un fir de sârmă continuu, care este alimentat automat printr-un pistol de sudură și este topit prin intermediul arcului electric pentru a se uni cu metalele de bază.

Procesul MIG/MAG poate fi utilizat pentru a uni o gamă largă de metale, inclusiv oțel carbon, oțel inoxidabil, aluminiu și aliaje. Sudura MIG/MAG este o tehnică populară datorită vitezei de sudare și a productivității ridicate, precum și a faptului că poate fi utilizată pentru sudarea unor materiale de diferite grosimi.

Sudura MIG/MAG poate fi realizată în două moduri: MIG (cu gaz inactiv) și MAG (cu gaz activ). În cazul sudurii MIG, un gaz inactiv, cum ar fi argonul sau heliul, este utilizat pentru a proteja zona de sudură împotriva oxigenului din aer, ceea ce ajută la prevenirea oxidării și a formării porilor în sudură.

În cazul sudurii MAG, un gaz activ, cum ar fi dioxidul de carbon sau un amestec de gaz, este utilizat pentru a ajuta la formarea sudurii și la protejarea zonei de sudură.

Avantajele sudurii MIG/MAG includ:

  1. Viteza de sudare: Procesul MIG/MAG este rapid și eficient, ceea ce face ca acesta să fie ideal pentru producția în masă.
  2. Productivitate ridicată: Sudura MIG/MAG utilizează un fir continuu, ceea ce face ca procesul să fie mai rapid și mai productiv decât alte tehnici de sudare.
  3. Flexibilitate: Sudura MIG/MAG poate fi utilizată pentru a uni o gamă largă de metale și pentru a realiza suduri de diferite dimensiuni și grosimi.
  4. Calitatea sudurii: Sudura MIG/MAG produce o sudură curată și uniformă, fără a lăsa depuneri sau zgârieturi.